OpenCPN op Android 11


Open CPN
OpenCPN is een software pakket waarvoor uit “open bron” kaarten te koop zijn. Bijvoorbeeld de kaartenset BE-NL-D, van de Noordzeekust en het Nederlandse en Duitse Waddengebied.
Nautin biedt de Waddenzeiler o.a. de app Quicktide, waarin je kunt vinden wanneer je welk wantij kunt passeren, de waterstanden voor elk moment in alle Waddenhavens en nog veel meer. Daarnaast biedt Nautin recente boeienbestanden aan. Je kunt op ieder moment de boeienbestanden van het Nederlandse en Duitse Wadden downloaden en in Open CPN over de kaart leggen, actueler dan de Berichten aan Zeevarenden.
Open CPN is beschikbaar voor Windows, Linux, Android en nog meer operating systemen.

OpenCPN op Android 11
Open CPN kan dus draaien op een Android tablet en dat kan een aantrekkelijke optie zijn. Apple tablets bieden die mogelijkheid niet.
Om van de voordelen van de Nautin boeienbestanden te kunnen profiteren is het noodzakelijk dat de OCPN weet wat voor boei bij een code hoort en hiervoor moeten alle plaatjes van die boeien als png bestand in de systemfile van Android worden opgeslagen. Dat was nooit een probleem, op de Nautin site staat precies uitgelegd waar je die system files vindt en hoe je daar de map “usericons” in moet zetten.

Helaas is vanaf Android 11 de toegang tot de systeemmappen afgegrendeld en werkt het niet meer zo simpel. Ook de functie “show hidden files” gaat niet ver genoeg.
Gelukkig is er een app “Solid Explorer” in de PlayStore te vinden die ons toegang kan verschaffen. Deze app kent een gratis proefperiode van 30 dagen en die usericons hoef je maar 1 keer in de systeemmap te zetten, dat moet kunnen. Pas als er updates komen van de usericons zul je wellicht de app moeten kopen.(€1,99)


Met Solid Explorer de Usericons op hun plek
Met SE moet je eerst de mappen structuur door om jezelf overal toegang te verlenen.
Opslag/android/data/org.opencpn.opencpn/files, en daar moeten de usericons bijkomen.
*Download de usericonsmap(zip) van Nautin en sla die op. Unzip.
*open SE en selecteer de map usericons
*kies nu onderin beeld in de opdrachten balk het kopieer symbool
*ga nu naar “Opslag/android/data/org.opencpn.opencpn/files” en druk opdracht “plakken”.

Als je bij “Layers” het Nautin boeienbestand selecteert dan moeten die netjes, met het juiste symbool in de kaart verschijnen.