Welkom

Welkom op de website van en voor North Beach zeilers. Deze site wil een platform zijn voor alle zeilers met belangstelling voor een North Beach. In de eerste plaats voor de eigenaren van een North Beach maar ook voor anderen die informatie over een North Beach zoeken.

De NBOA organiseert sinds 2005 activiteiten voor North Beach zeilers. Sinds er geen actieve werf meer is die nieuwe schepen bouwt wil de North Beach vereniging (North Beach Owners Association) North Beach eigenaren met elkaar in contact brengen, met hen relevante informatie betreffende het zeilen met een North Beach delen, activiteiten en ontmoetingen organiseren en, op leden voor leden basis, onderlinge hulp bieden als er vragen of problemen zijn.

Wil je meer informatie over de NBOA of je er bij aansluiten, neem dan contact op via welkom@NBOA.nl

Geschiedenis
Omstreeks 1995 merkte Jan Derks op dat er op de markt eigenlijk geen kleine zeewaardige zeiljachten meer voorhanden waren. De meeste werven maakten hun schepen steeds groter, bij sommigen is het instapmodel al minimaal 30ft. Kleine Noordkapers, Cornish Shrimper/Crabber e.d. zijn relatief duur. Jan had een klein schip in gedachten waarmee je in Nederland in Friesland en op het Wad uit de voeten kan maar waarmee je ook de Noordzee over kan naar de Engelse Oostkust. Frans Cobelens, een jachtontwerper uit Heerenveen had al een ontwerp, de Woodpecker, die grotendeels aan die eisen voldeed. Uiteindelijk resulteerde het ontwerp voor de North Beach 24, met variabele diepgang van 0,85-1,60m, een ondiepe lange vaste kiel met daarin een midzwaard, kottergetuigd met een keerfok met een vanuit de kuip bedienbare boegspriet voor de kluiver. Het scheepje kreeg een klassieke uitstraling.
Op de Hiswa van 2000 werd het stoere scheepje voor het eerst getoond en er was duidelijk belangstelling voor. De eerste 5 exemplaren werden in Frankrijk gebouwd, daarna vond Jan een werf in Polen waar het polyesterwerk, het RVS-werk, de inbouw van de motor en de intimmering gedaan kon worden. Hier zijn de meeste schepen gebouwd. In Nederland was in IJmuiden het servicepunt waar Henk van der Neut de laatste werkzaamheden verrichtte zoals inbouwen accessoires en plaatsen van mast en tuigage. In 2006 werd de North Beach 29 geĆÆntroduceerd.
In 2007 raakte de werf in problemen en moesten na 44 NB24’s en 3 NB29’s de activiteiten helaas beĆ«indigd worden.
De North Beach 24 en 29 zijn stoere, mooie schepen met trouwe eigenaren, en zijn sporadisch op de 2ehands markt te koop.
De NBOA, “North Beach Owners Association” is voor veel schippers het ontmoetingspunt voor North Beach zeilers. De NBOA organiseert jaarlijks bijeenkomsten, vaartochten en BBQ’s

De Woodpecker van Frans Cobelens die model stond voor de North Beach 24
North Beach 24