Liertje op de mast

Jur Pels NB 24 -30 Parel

Op het forum is een item over te kort aan valstoppers. Ik heb dat probleem niet omdat ik de smeerrepen niet naar de kuip laat lopen maar deze doorzet middels een liertje opzij van de mast.

Op de foto zie je het liertje op een speciaal steuntje dat door de lierleverancier meegeleverd is. Boven het liertje zie je het lummelbeslag met 4 lijnstoppers. Bij mij lopen daar voor 3 reven de smeerrepen door en ook de onderlijkstrekker.
Deze 4 lijnen kunnen vanaf de stopper op het liertje gezet worden en goed doorgezet. Ook voor de onderlijktrim erg handig.
Door deze oplossing komen er 2 valstoppers vrij. Één gebruik ik voor de spinnakerval en één voor de kraanlijn, die bij mij dus wel naar de kuip loopt.

Liertje op de mast om onderlijk en smeerrepen door te zetten

Aanvulling Joost Overmars:

Ook bij ons loopt de kraanlijn naar de kuip. Evenals de smeerrepen. Op de onderlijkstrekker heb ik een schootblok toegepast om de kraanlijn naar een valstopper bij de kuip te kunnen leiden.. Reden: Reven doe je bij harde wind en dus zeegang en dan blijven weij het liefst in de kuip. De ondrlijkstrekker gebruiken we vooral bij voordewindse koersen en dan is het vaak rustiger. En gaan we liever naar voren.