Meer ruimte onder de kuiptent

Meer ruimte onder de dektent

Jur Pels NB24-30 Parel

Op onze North Beach hebben we een dekzeiltje voor over de kuip, zodat je bij verblijf aan boord bij regenachtig weer de kuip een beetje droog houdt en daar ook je natte zeilgoed op kunt hangen. Bij veel zon geeft het wat schaduw en in volle havens wat meer privacy. Nadeel is wel dat vanwege het doorhangen van het zeiltje er eigenlijk veel ruimte verloren gaat.
Deze zomer kreeg ik onderweg een helder idee om van pvc installatiepijp bogen te maken. Tijdens een tussenstop in Oppenhuizen even naar de Gamma gelopen en daar 2 lengtes pvc-installatiepijp 16mm gehaald, 10 slagvaste grijze koppelstukjes en een potje pvc-lijm. Elastiek en haken waren nog aan boord. Het idee is om net als bij een koepeltentje 2 bogen over de kuip te maken zodat het kuipzeiltje daarover gespannen kan worden.

Twee pvc (elektriciteits)buizen houden het kuipzeil omhoog


Bij de giek zover omhoog dat eronder stahoogte is bleek de overspanning van onderste railingdraad naar onderste railingdraad ongeveer 3,2m te zijn.
Om het spul opbergbaar te houden heb ik daarom per boog 4 stukjes van 80cm afgezaagd.

https://www.nboa.nl/login/klussen/dektent/poot3.JPG
In handzame stukken gezaagd


Op ieder stuk een koppelstukje gelijmd en aan één stuk 2 koppelstukjes. Als de lijm droog is kun je de stukken in elkaar schuiven tot een lengte van 3,2m met aan beide uiteinden een koppelstuk.
Onderin de koppelstukjus aan de uiteinden wordt een gleuf gevijld.

detail pijp en shockcord
https://www.nboa.nl/login/klussen/dektent/poot2.JPG
Met shockcord en een nylon haak bevestigd

Daarna door het geheel (strak) een stuk elastiek met aan de uiteinden een plastic haak.
De boog komt nu met het gleufje op de onderste railingdraad van de kuip en gaat dan buiten de bovenste railingdraad om, over de giek naar de overzijde, en komt daar weer buitenom op de onderste draad te staan. Met de haken wordt het geheel aan de bovenste draad vastgemaakt.

De pikhaak past achter in de giek om de nok te verlengen


Gevolg: veel meer ruimte onder het zeiltje.

De Plastimo zeiltjes hebben een rits zodat de kraanlijn er door kan. Om het zeiltje voorbij de kraanlijn, en voorbij het achterstag nog te steunen steek ik de pikhaak achter in de giek, alsof het er voor gemaakt is.https://www.nboa.nl/login/klussen/dektent/tent2.JPG