Noordpolderzijl

Enkhuizer Almanak onmisbaar voor zeilers

Zoals ieder jaar rond deze tijd duikt er bij ons ineens de Enkuizer Almanak op, verpakt in een Sinterklaas papiertje. Deze Almanak biedt de zeiler veel nuttige en betrouwbare informatie en dan heb ik het even niet over de weersvoorspellingen.

Zo weet de Almanak te melden dat er 10 juni 2021 een zonsverduistering plaatsvindt en dat het 12 juni springtij is.  Omdat Noordpolderzijl met stip boven aan onze wensenlijst en bucketlist staat lijkt ons dat een mooi gegeven om een poging tot bezoek aan Noordpolderzijl te plannen op 10 juni. 4 december met de North Beach naar Antarctica lijkt me minder voor de hand liggend.

Andere jaren is de najaarsbijeenkomst altijd een mooie gelegenheid om bij de borrel dit soort proefballonnetjes op te laten maar dat gaat nu even niet helaas. Maar als dit idee andere North Beach schippers aanspreekt dan zou het natuurlijk geweldig zijn om die zonsverduistering op passende wijze met meerdere  schepen te bekijken.

Schone Waardin in Noordpolderzijl

Schone Waardin afgemeerd in Noordpolderzijl

De North Beach is bij uitzondering een zeilschip waarmee een haven als Noordpolderzijl bereikbaar is. Maar zeker niet altijd. Met voldoende Hoog Water kun je net naar binnen maar met wat verlaging net niet. Ook is de toegangsgeul gevoelig voor dichtslibben, dan kun je het helemaal wel vergeten.

Tadorna is er al meerdere keren geweest, vorig jaar strandde een poging van Parel in het zicht van de haven, dit jaar deed Schone Waardin een goed berekende poging.

Schone Waardin had het goed bekeken en meerde succesvol af in dit prachtige unieke haventje,

Op de pagina “North Beach in de media” onder het kopje “Nog niet in de bladen gepubliceerde verhalen” vind je het verslag.

Waarom op die plek op de site? Op de site is de tab “Reisverslagen” alleen toegankelijk voor leden. Dit verslag mag door iedereen gezien worden!

De North Beach zomer van 2020

Op de foto zie je 3 North Beaches die de haven van Vlieland aanlopen. Ook deze zomer werden er weer heel wat North Beach zeemijlen gevaren. Meestal als enkel schip maar op meerdere momenten en op diverse plaatsen kwamen North Beaches elkaar tegen en voeren soms ook een eindje samen op.

Op de fotopagina (alleen voor leden) vindt je een verzameling fotos met toelichting van zulke NB-momenten tijdens de afgelopen zomer.

In deze gallerij is nog ruim plaats voor meer foto’s van North Beaches onderweg in het afgelopen seizoen. Dus heb je nog leuke foto’s dan kun je die opsturen, liefst met een korte toelichting, naar welkom@nboa.nl.

Dit jaar vanwege Corona helaas geen najaarsbijeenkomst. Voorjaar 2021 bekijken we de situatie opnieuw. Heb je al vaarplannen voor 2021, en lijkt het je leuk om onderweg ook eens zusterschepen tegen te komen? In het commentaar bij dit bericht kun je je (voorlopige) plannen melden. Dat kan anderen weer inspireren. Uiteraard kan dat ook via de “onderweg”app.

Buiten de lijntjes op het Wad

Op het Wad zijn alle vaarwegen met tonnen en boeien bebakend. Het mooie van een North Beach is dat je ook buiten die “lijntjes” kunt varen. Posthuiswad, Gasboeiengat, Waardgronden, . . . . In een nieuwe download voor leden vind je alle bijzonderheden

het geultje naar De Cocksdorp is een uitdaging maar het kan.
De Cocksdorp met HW

Onverwachte mail

Sinds enkele weken is de nieuwe website voor North Beach Zeilers in werking. Tegelijk met de nieuwe site, en alleen te vinden op de nieuwe site is het North Beach email adres welkom@nboa.nl.

de ” Schone Waardin” varend over de Bollen met den Helder op de achtergrond

Wie schetst mijn verrassing, en vreugde, toen vorige week op dit email adres een mail binnenkwam van Desiré met een paar prachtige fotos van de Schone Waardin varend over de Bollen! Desiré had onderweg een mooi scheepje zien varen, een North Beach, had foto’s gemaakt en zoekend op internet naar “North Beach” deze site en dit emailadres gevonden. De foto’s er naar toe gestuurd met de vraag ze door te sturen naar de betreffende schipper. De webmaster kon zonder al te veel moeite, dankzij de “onderweg app” het schip identificeren en de foto’s doorsturen.

De site blijft groeien

De NBOA heeft jarenlang een blog gebruikt als platform voor de North Beach Zeilers. Nu er weer een werkende website is kwam uiteraard ook de vraag naar boven wat er nu met de blog moet? Na alle artikelen op de blog nog eens doorgelopen te zijn bleek dat er veel berichten op staan die nog steeds relevant zijn. Om niet nodeloos typwerk te genereren is besloten om de website een pagina aan te maken met daarop een lijst met de titels van nog relevante berichten van de blog. Door de titel aan te klikken ga je rechtstreeks naar het artikel op de blog. De blog als externe databank van de website. De lijst is nog niet compleet en zal op een komende regenachtige zondagmiddag verder aangevuld worden. Op zonnige zondagmiddagen wordt er live-gezeild, niet achter een schermpje. Bekijk de pagina

Site bijgewerkt

De North Beach website is de afgelopen week nog aardig aangevuld

North Beach in de media: hier staan nu 4 tests van de North Beach door gerenomeerde zeilvakbladen, Practical Boat Owner (Engels) Classic Boats (Engels), Die Yacht (Duits), Zeilen en Waterkampioen. Daarnaast nog 2 tests van ZEILEN en Waterkampioen van gebruikte North Beaches (met 2e hands prijsindicatie). Ook 4 artikelen uit Toerzeilers Magazine van tochten naar Engeland, Frankrijk Noorwegen, Zweden en Denemarken die met North Beaches ondernomen zijn. Al met al een volledig stukje informatie over karakter, potentie en waarde van de North Beach, zeker ook interessant voor makelaars en potentiële kopers.

·  Op de ledenpagina, achter wachtwoord, allerlei interessante downloads over bv winterbeurt voor de Yanmar 1GM10, zelf de motor anode vervangen, vaarinformatie de Cocksdorp, varen met een kluiver, en de stroomatlassen voor Noordzee westelijk Wad en Oostelijk wad

·  Reisverslagen, ook achter wachtwoord, meer dan 20 verslagen van North Beach reizen naar verre en dichterbije streken. Een mooie smaakmaker en praktische voorbereidingsinformatie voor als je zelf die kant op wilt

·  Fotopagina: via ledenpagina, fotoverslagen met korte toelichting van de NBOA evenementen in 2017, 2018, 2019. Fotoreisverslag Noorwegen, en meer

De site begint aardig kompleet te worden, volgende stap is nu dat er bijdragen van leden aan toegevoegd kunnen worden. Het goede nieuws is dat jullie daar wel even tijd voor krijgen want de webmaster verruilt over enkele dagen de laptop voor de zeilboot en dan worden er een maand of 2-3 geen grote werken aan de site gedaan. In september verwacht ik de mailbox van welkom@nboa.nl helemaal vol met reisverslagen, tips en nieuwe ervaringen. Via Wetransfer verwacht ik de vele fotobijdragen. Op de najaarsbijeenkomst op 15 november zal de ijverigste inzender gehuldigd en bekroond worden. Doe je best, veel succes